Pagina's

woensdag 14 mei 2014

Sportief op school: Schoolcross

Vandaag was geen gewone schooldag voor de leerlingen van mijn school, waaronder ik. Woensdag telt sowieso al een aantal lesuren minder, maar twee uurtjes les volstond voor vandaag. Jaarlijks organiseert deze school een Schoolcross waarbij iedere leerling minstens één rondje moet lopen, of stappen voor de minder sportieveren.



Één toer rond de school bedraagt iets meer dan een kilometer. Er is keuze uit verschillende ronden: 4, 3,2 of 1 kilometer. Uiteraard mag iedereen meerdere ronden meelopen en hebben sommigen zelfs de volle 10 kilometer uitgelopen. Dit mocht helemaal op eigen tempo, zodat niemand zich zou overbelasten.
Dit was een schoolactiviteit en uiteraard moest iedereen, behalve geblesseerden hieraan deelnemen. Het was niet toegestaan om twee uurtjes vroeger de school te verlaten om naar huis te gaan. Er werd gesupporterd voor de doorzetters en de sfeer was uitermate aangenaam.
Gelukkig straalde het zonnetje zo hard als ze kon en werden de grasvelden gebruikt als zonnebank terwijl er gewacht werd op de lopende massa. Achteraf werd er een ranglijst gemaakt waarbij jongens en meisjes per jaar en per hoeveelheid rondjes van elkaar gescheiden werden. Zelfs een aantal leerkrachten deden hun uiterste best om de jongere generaties te snel af te zijn, maar tevergeefs: geen enkele leerkracht heeft een eerste plaats in de gigantische ranglijst kunnen bemachtigen. Wat een sportieve school!



Het omkleden gebeurde uiteraard apart in lokalen die daarvoor verzien waren. De keuze van kledij was vrijblijvend en zo ontstond een kleurenmengeling van opvallende tenues, wat erg mooi was om naar te kijken. Slechts weinigen hadden het er niet voor over en stapten een rondje in hun alledaagse schooloutfit.

Elke donderdag tijdens de middagpauze is er een kraampje geopend met Oxfam producten zoals chips, sapjes, chocolade,… Ook tijdens deze activiteit waren enkele vrijwillige leerlingen bereid om het kraampje te openen en dat bracht veel succes met zich mee. Door het heerlijke weer en de sportieve gelegenheid kochten de leerlingen massaal producten uit het Oxfam assortiment. De calorieën die verbrand werden, kwamen er meteen weer bij. Uiteraard mag dat wel na zo’n stevige inspanning. Als dat niet mooi meegenomen is?



Ondanks de spierpijn die sommigen hevig voelden branden, had iedereen een stralende glimlach op het gezicht. De dagelijkse nood aan sport was weer eens vervuld en er vielen twee lesuren weg. Dat zij redenen genoeg om blij te zijn. Morgen zullen de ranglijsten ongetwijfeld te bewonderen zijn op de speelplaats. Ik ben benieuwd waar ik sta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten