Pagina's

zondag 27 april 2014

Zo groeit je haar sneller



Heel  wat meiden hebben al  eens last gehad van traag groeiende lokken, terwijl ze net een lang, gezond kapsel willen. Ik bijvoorbeeld had vroeger lang, stijl haar tot aan mijn navel en ik durfde absoluut niet naar de kapper gaan, aangezien die altijd veel meer afknipten dan ‘alleen de puntjes’.  Het resultaat daarvan was dus dat mijn haar na een tijdje helemaal kapot was. Het zag er echt niet uit: vol kleine knoopjes die ik er niet uit haalde (omdat die dan na 5 minuten al terug mijn haar bedierven) en geen enkel haarpuntje was nog intact. Ze waren gesplitst langs alle kanten.
Uiteindelijk besloot ik om naar de kapper te gaan en het dorre, kapotte deel weg te knippen. Als gevolg kwam mijn haar tot aan mijn schouders en heb ik de hele dag nog depressief rondgelopen. Mijn haar was opnieuw gezond, maar ik vond het op niets trekken en heb toen maanden een staartje gedragen om de lengte minder te benadrukken.
Nu ben ik op zoek gegaan naar manieren om je haargroei te bevorderen zonder daarbij chemische middeltjes te gebruiken. Leuk om te weten is dat je haar gemiddeld 9 mm per maand groeit, dus verwacht geen onmogelijke dingen. Uiteraard krijgt je haar geen ‘groeiboost’ waardoor het morgen 4 cm langer is. Heb dus geduld, dat heb je heel vaak nodig in het leven.
Hier vind je een lijstje terug met allerlei manieren die je zullen helpen:

1)      Eet gezond en evenwichtig
Waarschijnlijk is dit een groot vraagteken voor de meesten, maar alles dat ‘groeit’ heeft vitaminen en mineralen nodig, ook je haar. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat je haar een soort eetdagboekje bijhoudt. Als je het namelijk microscopisch bestudeerd, kun je afleiden wat je de voorbije jaren hebt gegeten, doordat het alle opgenomen stoffen registreert. Via het haar wordt soms onderzocht of bepaalde mensen drugs hebben genomen. Ook of je rookt of vaak alcohol drinkt kun je hier allemaal uit afleiden. Is dat niet gek?
Wel, we beseffen nu hoe belangrijk het is om gezond te eten, zodat je haar gezonde stoffen opneemt. Hieronder vind je terug over welke stoffen ik het heb en in wat voor producten ze zitten.
·         Proteïnen (oftewel eiwitten): mager vlees (zoals kip, kalkoen, varken, paard, lam), vis, melkproducten (zoals kaas, yoghurt, melk), eieren, groenten (zoals groene bonen, aardappelen of rijst, erwten), brood
·         Vitamine A: dierlijke producten, groenten (zoals wortels, bloemkool), fruit (zoals bananen, mandarijnen)
·         Vitamine B: Deze vitamine zit in zo veel producten, dat het mij beter leek om een lijstje te geven: klik.
·         Vitamine C: groenten (zoals aardappelen, broccoli, spruitjes), fruit (zoals mandarijn, kiwi)
·         Vitamine D: Deze vitamine haal je vooral uit zonlicht, maar ook uit vis en eieren.
·         Vitamine E: noten, pitten, zonnebloemolie
·         Vitamine K: groene groenten (zoals spinazie, bloemkool, broccoli), rood vlees (zoals eend, rundvlees)
·         Drink voldoende water

2)      Vermijd stress
Stress is nergens goed voor, niet voor je lichaam en al zeker niet voor je haar. Zorg er dus voor dat je zeker voldoende slaap hebt, dat je je niet ‘overwerkt’ want je mag gerust ja best doen, maar meer dan je uiterste best gaat gewoon niet, doe af en toe aan yoga (dit werkt echt en is nog leuk ook bovendien) en tot slot is sporten of bewegen in het algemeen, een goede manier om je lichaam van stress te verlossen.

3)      Bescherm je haar tegen zonlicht
Uiteraard heb je de zon nodig om vitamine D uit te halen, maar daar mag je zeker niet mee overdrijven als het op je haar aankomt. Een petje, een haarmasker of -spray kan soms wel eens handig zijn om je haar gezond te houden. Bovendien verkleurt de zon je haar ook. Dat is de reden waarom heel wat mensen in de zomer ‘lichter’ haar hebben dan in de winter. Natuurlijk mag je ook wel eens een dagje zonder afscherming liggen zonnen, want dat bevordert de haarstructuur, maar te vaak is nooit goed.

4)      Heb respect voor je haar
Natuurlijk ga je niet zomaar je haar vernielen, maar een hoofmassage bijvoorbeeld is heel erg goed en stimuleert de haargroei. Door je haar vaak vast te binden in een staart of en strakke vlecht, gaan de haarzakjes soms knellen, omdat ze de hele dag schuin werden ‘getrokken’. Door je hoofdhuid af en toe een massage te gunnen, zorg je ervoor dat de haarzakjes opnieuw juist zitten. Eén massage per week doet al wonderen!
Je haar met respect behandelen doe je ook door het niet te bruut te borstelen. Daarmee breng je alleen maar schade aan. Als je lang haar hebt, zijn knopen vaak erg vervelend, maar bij de meeste kappers kun je speciale borstels en kammetjes kopen die zijn ontworpen om zonder al te veel te trekken door je haar te gaan.
Gebruik trouwens ook een conditioner. Dit is echt het beste medicijn voor je haar. Er zijn vele soorten, dus je kan perfect op zoek gaan naar een conditioner die het best bij jou past.


Dit waren de tips. Hopelijk hebben jullie er wat aan, maar als je haar echt te beschadigd is, is het altijd beter om eens een kappersbezoekje te brengen, ook al wil je je lange lokken niet kwijt. Veel mensen denken trouwens dat je haar knippen, je haar sneller doet groeien, maar dat is jammer genoeg niet waar.
Laten jullie weten of het heeft gewerkt? 

Zo zag mijn haar eruit toen het nog lang én gezond was.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten