Pagina's

woensdag 25 juni 2014

Zo versnel je je metabolisme

Je metabolisme verhogen, oftewel de snelheid van je spijsvertering opdrijven is van groot belang als je graag wilt afvallen. Sommige voedselbronnen en activiteiten kunnen dit proces versnellen, waardoor je dus meer calorieën gaat verbranden en is dat niet wat we allemaal willen? Houd wel in je achterhoofd dat gewicht verliezen een langzaam proces is en dat het niet gezond is om te snel af te vallen, omdat je dan last gaat krijgen van het jojo-effect. Dit wil zeggen dat wanneer je veel minder gaat eten en eigenlijk te weinig energie binnenkrijgt, je lichaam na aan tijdje op ‘overlevingsmodus’ overschakelt en zo de minste voedingswaarden omzet in vet, om een reserve te verkrijgen. Wanneer je weer normaal begint te eten, heeft je lichaam even nodig om de knop van overleven om te draaien. Hierdoor kom je in korte tijd weer bij en ben je vaak zwaarder dan vóór je aan het dieet begon. Ga jezelf dus niet uithongeren!


                                                                  
Zoals ik al eerder in een van mijn artikelen had vermeld, wegen spieren meer dan vet, maar verbruiken ze ook meer calorieën en wordt op die manier het vet verbrand. Je kunt dus beter genoeg sporten. Uiteraard hoef je er helemaal niet als een bodybuilder uit te zien, want dat is niet voor iedereen even aantrekkelijk, maar iedereen droomt wel van strakke bovenbenen zonder te gaan ‘blubberen’ bij elke stap die je zet. Dat is heel gemakkelijk te verkrijgen door te gaan fietsen, hardlopen of te wandelen. Sla dus af en toe een rit met het openbaar vervoer of de auto over en kies voor een actiever alternatief.



Eet vaker, want wanneer al het eten is verbrandt, valt het hele metabolisme weer stil. Dit is op zich helemaal geen probleem, maar het kan wel een tijdje duren voordat het weer op volle toeren draait. Ondertussen ben je misschien al begonnen aan de volgende hoofdmaaltijd, maar ligt je metabolisme nog te slapen. Er worden dan meer koolhydraten naar vet omgezet in plaats van ze te verbranden. Door om de 2 à 3 uur iets te eten, houd je je metabolisme continu op gang en valt het niet stil, waardoor je lichaam de hele dag door calorieën blijft verbranden. Het is echter wel aangeraden om als tussendoortje een gezonde, caloriearme snack te kiezen, zoals een stuk groente of fruit. Deze kan je ook vermengen tot een heerlijke, frisse smoothy. Ook een volkoren boterhammetje of een pakje crackers zijn ideaal afvalvoedsel!

Dat je iedere dag minstens 8 glazen water moet drinken, weet ondertussen iedereen al. Probeer zeker aan deze vochtinname te voldoen, want anders is het mogelijk dat je lichaam (licht) gedehydrateerd geraakt en dat veroorzaakt een vertraging van het metabolisme.  Door je water niet op kamertemperatuur, maar net koud te drinken, verbrand je wederom meer calorieën, omdat het lichaam hierdoor extra energie verbruikt om de lichaamstemperatuur constant te houden. Niet alleen water, maar ook andere dranken zoals groene thee hebben een positieve invloed op de verbranding. Vergeet wel niet dat er in thee, net als in koffie, heel wat cafeïne aanwezig is. Daarvan word je wakker en opgewekt, tot het is uitgewerkt. Te veel cafeïne is ook niet gezond, dus probeer je inname ervan te beperken. Gelukkig valt het cafeïnegehalte in thee nog relatief goed mee en mag je enkele tassen drinken vooraleer je dezelfde hoeveelheid cafeïne hebt opgenomen als in een tas koffie.



Voldoende slapen is essentieel als je wenst af te vallen. Wanneer je minder dan 8 à 9 uur aan nachtrust hebt gehad, voel je je de volgende dag vaak slap en ben je doorheen de dag minder actief. Bovendien heb je continu het gevoel dat je energie nodig hebt en dat ga je uit je voedsel halen. Ook eetbuien gaan vaak gepaard met onvoldoende slaap. Dat komt omdat ook je hersenen in de war geraken en zo het hele lichaam ontregelen. De bloedsuikerspiegel is ongecontroleerd en je honger-hormoon slaagt op hol, waardoor je doorheen de dag bijna continu met een hongergevoel klampt, terwijl je toch voldoende hebt gegeten.



Eet veel eiwitten (alsook proteïnen genoemd), want deze zijn moeilijk af te breken stoffen. Hierdoor verbruikt je lichaam meer energie en dus ook meer calorieën. Eiwitten stimuleren de stofwisseling en zorgen ook voor een erg verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt in iets lekkers. Deze stoffen zijn ook erg belangrijk om gezond te blijven, want een tekort aan eiwitten, gaat je lichaam (en dus ook de noodzakelijke cellen) minder snel groeien, breken haar en nagels gemakkelijker af, de spiermassa wordt afgebroken, de weerstand neemt door al deze factoren af,… Zorg er dus voor dat je voldoende Proteïnen inneemt. Deze vind je terug in onder andere eieren, vis, zuivelproducten, noten, peulvruchten,… 



Als je deze tips volgt, draait je metabolisme binnenkort op volle toeren en je zult zien dat je na een tijdje wel degelijk gewicht zult verliezen. Vergeet niet dat het mogelijk is dat je de eerste weken lichtjes zult aankomen door de aanmaak van spiermassa. In omtrek zal je echter alleen maar verkleinen. Staar je dus niet blind op de weegschaal, maar kijk liever in de spiegel en merk zo de vooruitgang op. Niets voelt zo goed als perfect in de kleinste kledingmaatjes passen. Succes!

1 opmerking:

  1. Wat een goed en duidelijk artikel heb je weer geschreven Jolien! Heel fijn, daar heb ik zeker iets aan, want ik was hier al erg benieuwd naar! X Liefs

    BeantwoordenVerwijderen